Author Topic: PLoP on Sony VAIO VPC CW2S1E, PLoP doesn't boot my USB-HDD  (Read 9373 times)

acousticnorbert

  • Newbie
  • *
  • Posts: 8
PLoP on Sony VAIO VPC CW2S1E, PLoP doesn't boot my USB-HDD
« on: August 07, 2010, 23:17:10 PM »
Hallo, I'm a PLoP-newbie and not a Linux freak (not yet ...)

I've got Windows 7/64 installed on my notebook and installed UBUNTU on a external USB-HDD (TrekStore Express, 500G, 2 partitions: 1st 490G, ext3, root; 2nd: 10 GB swap).

I've prepaired my notebook as described on the site (the way using bcdedit). I get the boot-Menu:
"Windows 7"
"PLoP Boot Manager"
I can start the boot manager, it finds my external USB-HDD and the partitions on it.

But when I select the (right) partition, it won't work (x0 ... reboot sometimes, hang most).

What can I do?

btw: I use PLoP, because Sony's VAIOs CW2... have no feature to boot USB-Devices.

Thanks, if anyone can help :)
« Last Edit: August 08, 2010, 12:32:59 PM by acousticnorbert »

Elmar

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2448
  • a command shell is enough to do amazing things
Re: PLoP on Sony VAIO VPC CW2S1E, PLoP doesn't boot my USB-HDD
« Reply #1 on: August 08, 2010, 04:20:43 AM »
hi,

I can start the boot manager, it finds my external USB-HDD and the partitions on it.

how do you mean this? you see the partition of the usb drive in the main menu, or you start usb boot?


best regards
elmar

acousticnorbert

  • Newbie
  • *
  • Posts: 8
Re: PLoP on Sony VAIO VPC CW2S1E, PLoP doesn't boot my USB-HDD
« Reply #2 on: August 08, 2010, 12:29:44 PM »
Hi,

thanks for your reply.

I see the partitions of my USB-HDD in the main menu, can select it:
HDA PARTITION 1   (HDA - 1st three from Windows7, Partition 4 my W7 data-ptn )
HDA PARTITION 2
HDA PARTITION 3
HDA PARTITION 4
HDB PARTITION 1   (HDB - my USB-HDD: there ist UBUNTU root + grub)
HDB PARTITION 2   (there ist UBUNTU swap)

I select HDB Partition 1 (UBUNTU+grub). then a window appears for half a second (MBR OK or ...)
After this I see XO and the VAIO is frozen.

That's all for now :(

Norbert
« Last Edit: August 08, 2010, 12:34:43 PM by acousticnorbert »

Elmar

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2448
  • a command shell is enough to do amazing things
Re: PLoP on Sony VAIO VPC CW2S1E, PLoP doesn't boot my USB-HDD
« Reply #3 on: August 08, 2010, 15:32:09 PM »
HDB PARTITION 1   (HDB - my USB-HDD: there ist UBUNTU root + grub)
HDB PARTITION 2   (there ist UBUNTU swap)

this is provided by your bios usb support. use "usb" in the boot manager main menu instead of "hdb partition 1" to use the internal plop usb driver.

acousticnorbert

  • Newbie
  • *
  • Posts: 8
Re: PLoP on Sony VAIO VPC CW2S1E, PLoP doesn't boot my USB-HDD
« Reply #4 on: August 08, 2010, 15:56:36 PM »
Thanks,

but I've tried it already. Now I've tried this again.
USB-Port1: no mass storage device   (or similar, it goes to fast)
USB-Port2: no mass storage device   (...)
...driver ... (cannot read this, it goes to fast)

return to the menu :(

hm...

I got no ideas

Elmar

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2448
  • a command shell is enough to do amazing things
Re: PLoP on Sony VAIO VPC CW2S1E, PLoP doesn't boot my USB-HDD
« Reply #5 on: August 08, 2010, 16:00:17 PM »
is the usb drive connected to the usb port of the laptop or is a hub between drive and laptop?

acousticnorbert

  • Newbie
  • *
  • Posts: 8
Re: PLoP on Sony VAIO VPC CW2S1E, PLoP doesn't boot my USB-HDD
« Reply #6 on: August 08, 2010, 16:05:43 PM »
I've connected it to a USB port directly. But I cannot say, if it is produced inside the VAIO as a HUB.

Here's a link to the tec. spec
http://www.notebookinfo.de/technische-daten/notebook-sony-vaio-vpc-cw2s1e-r-intel-core-i3-330m-2-13-ghz-vpccw2s1e-r-g4/00002285/

Elmar

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2448
  • a command shell is enough to do amazing things
Re: PLoP on Sony VAIO VPC CW2S1E, PLoP doesn't boot my USB-HDD
« Reply #7 on: August 08, 2010, 16:10:09 PM »
the specs doesn't help. i need the output of the linux program lsusb.
i need "lsusb > lsusb.txt" and "lsusb -t > lsusb2.txt"

acousticnorbert

  • Newbie
  • *
  • Posts: 8
Re: PLoP on Sony VAIO VPC CW2S1E, PLoP doesn't boot my USB-HDD
« Reply #8 on: August 08, 2010, 16:27:41 PM »
that takes a while, I need to boot a Live CD ...

acousticnorbert

  • Newbie
  • *
  • Posts: 8
Re: PLoP on Sony VAIO VPC CW2S1E, PLoP doesn't boot my USB-HDD
« Reply #9 on: August 08, 2010, 16:47:30 PM »
lsusb:
us 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 002: ID 8087:0020 
Bus 001 Device 003: ID 05ca:18b5 Ricoh Co., Ltd
Bus 001 Device 004: ID 0489:e00f Foxconn / Hon Hai
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 002: ID 8087:0020 
Bus 002 Device 003: ID 046d:c52b Logitech, Inc. 

lsusb -t:
/:  Bus 02.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=ehci_hcd/2p, 480M
    |__ Port 1: Dev 2, If 0, Class=hub, Driver=hub/8p, 480M
        |__ Port 5: Dev 3, If 0, Class=HID, Driver=usbhid, 12M
        |__ Port 5: Dev 3, If 1, Class=HID, Driver=usbhid, 12M
        |__ Port 5: Dev 3, If 2, Class=HID, Driver=usbhid, 12M
/:  Bus 01.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=ehci_hcd/2p, 480M
    |__ Port 1: Dev 2, If 0, Class=hub, Driver=hub/6p, 480M
        |__ Port 2: Dev 3, If 0, Class='bInterfaceClass 0x0e not yet handled', Driver=uvcvideo, 480M
        |__ Port 2: Dev 3, If 1, Class='bInterfaceClass 0x0e not yet handled', Driver=uvcvideo, 480M
        |__ Port 6: Dev 4, If 0, Class='bInterfaceClass 0xe0 not yet handled', Driver=btusb, 12M
        |__ Port 6: Dev 4, If 1, Class='bInterfaceClass 0xe0 not yet handled', Driver=btusb, 12M
        |__ Port 6: Dev 4, If 2, Class=vend., Driver=, 12M
        |__ Port 6: Dev 4, If 3, Class=app., Driver=, 12M

Elmar

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2448
  • a command shell is enough to do amazing things
Re: PLoP on Sony VAIO VPC CW2S1E, PLoP doesn't boot my USB-HDD
« Reply #10 on: August 08, 2010, 17:01:30 PM »

there are integrated hubs. the plop boot manager 5.0.x does not support usb hubs. thats the reason why you are not able to boot linux with the integrated usb drivers.

Code: [Select]
/:  Bus 02.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=ehci_hcd/2p, 480M
    |__ Port 1: Dev 2, If 0, Class=hub, Driver=hub/8p, 480M       <---------------- integrated hub
/:  Bus 01.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=ehci_hcd/2p, 480M
    |__ Port 1: Dev 2, If 0, Class=hub, Driver=hub/6p, 480M       <---------------- integrated hub

regards
elmar

acousticnorbert

  • Newbie
  • *
  • Posts: 8
Re: PLoP on Sony VAIO VPC CW2S1E, PLoP doesn't boot my USB-HDD
« Reply #11 on: August 08, 2010, 17:25:27 PM »
Thanks Elmar,

what a sh... I was so near to start ubuntu from an external USB HDD :(

Do you know, if PLoP will support this in a nearer future?

all the best for you

Norbert

Elmar

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2448
  • a command shell is enough to do amazing things
Re: PLoP on Sony VAIO VPC CW2S1E, PLoP doesn't boot my USB-HDD
« Reply #12 on: August 08, 2010, 17:27:22 PM »
its planed that 5.1.x will have usb hub support

regards
elmar

acousticnorbert

  • Newbie
  • *
  • Posts: 8
Re: PLoP on Sony VAIO VPC CW2S1E, PLoP doesn't boot my USB-HDD
« Reply #13 on: August 08, 2010, 18:44:01 PM »
Thanks a lot,

I've tried to use (at last) to use a expansion card for USB and the disk on it, but there was not enough power (I guess), because the disk didn't start (went always on-off-on-off- ...)

So I have to wait for PLoP 5.1.

All the best for you
Norbert