Recent Posts

Pages: 1 2 3 [4] 5 6 ... 10
31
Plop Linux / Re: New Plop 20.1 scroll not work
« Last post by The_Raven on October 20, 2020, 10:27:02 AM »
This feature MUST came back!
But don't let us waste too much time with talking about that and let's focus on how to work around this.

For legacy i found a "Work a round":
Booting with kernel parameters "vga=1 nomodeset" and changing the font to "lat4-10" is acceptable.

For UEFI:
I can't get ride of the FB device. Tried with "nomodeset", "i915.modeset=0", "vga=1", "set gfxpayload=text" and blacklisting (!) the "fb" modul.
Nothing worked so far, FB is always active  :o
Any other ideas are welcome! ;)
32
Plop Linux / Re: New Plop 20.1 scroll not work
« Last post by Elmar on October 19, 2020, 13:12:14 PM »
Noooooo!  :o

I feel the same. Its such a useful feature. It seems the decision came quickly, because it was still implemented in the kernel 5.8.5. but removed in 5.8.11.

Hm, any idea to work around this? Maybe switching to non framebuffer console or something like this?

Either using commands with "less".  Ex. "dmesg | less". With this you have also more options like searching and so on.

Or using the classic text mode 80x25 or 80x50. Its the second option of the Live CD Boot Menu. The classic text mode has the advantage that it is faster than framebuffer, but has less chars. I always choose that mode when I expect a lot of screen output like file copy with "mc" or "cp -avr".


But I think, the feature comes back.
33
Plop Linux / Re: New Plop 20.1 scroll not work
« Last post by The_Raven on October 19, 2020, 12:58:06 PM »
Noooooo!  :o
Ok, very bad news. Console without scrolling is useless.
Hm, any idea to work around this? Maybe switching to non framebuffer console or something like this?
34
Plop Linux / Re: New Plop 20.1 scroll not work
« Last post by Elmar on October 19, 2020, 12:52:00 PM »
I have bad news. The support for scrolling in the framebuffer mode has been removed. That hurts.

https://souclou.com/in-the-linux-kernel-support-for-scrolling-text-was-removed-from-the-text-console/

Maybe it comes back in the future.
35
Plop Linux / Re: New Plop 20.1 scroll not work
« Last post by The_Raven on October 17, 2020, 19:24:40 PM »
Cool, you have circled the problem  8)
36
Plop Linux / Re: New Plop 20.1 scroll not work
« Last post by Elmar on October 17, 2020, 18:56:14 PM »
I see. Scrolling doesn't work in the framebuffer mode. It has to do with the kernel.

I update the kernel and check the framebuffer configuration settings.

37
Plop Linux / Re: New Plop 20.1 scroll not work
« Last post by The_Raven on October 17, 2020, 16:58:58 PM »
Hi Elmar,
thank you for answering. :)
I think i need to be more precise:
I use the live system small edition. This is console only. When it has bootet, and i type "dmesg" for example, then i can't scroll up.
The same for other commands like smartctl for example.
Is this working in your setup?
38
Plop Linux / Re: New Plop 20.1 scroll not work
« Last post by Elmar on October 17, 2020, 16:20:44 PM »
Hello,

here it works, in the console and terminal.

Where exactly doesn't it work?
39
Plop Linux / New Plop 20.1 scroll not work
« Last post by The_Raven on October 16, 2020, 15:17:10 PM »
Hello

I have installed the new plop 20.1. So far so good, only one little problem:
Scrolling up and down with "shift pageUP/pageDOWN" is not working.

Any idea how to enable scroll?  :D
40
Boot Managers / plop Boot manager with 1.44Mb floppy: Not working
« Last post by George on October 04, 2020, 12:03:07 PM »
I am trying Plop with my old PC with Asus SiS630E motherboard ( P3 850MHz). THough the PC started with the floppy and displayed a full row of dots ...began second row of dots ( 10-12 of them in the second row). THen it is stuck there. FDD light was on always, I have waited for 10mts...but no change. Steps that I have follwed are the following.

1. Downloaded the latest plpbt_5.0.15
2. Formatted the floppy disk in FAT16.
3) imaged the floppy disk (1.44mb) with linux (RHEL)'dd' utility ("dd if=plpbt.img of=/dev/fd0")
4) Rebooted the PC with booting sequence set to floppy-disk

   It started booting from the floppy....gave me a row and quarter full of dots ("......."); then got stuck   

   Could someone guide me on how to proceed?


Another update: ('plpbtin.img')
   With some googling, I have even tried imaging 'plpbtin.img'(instead of 'plpbt.img') on the floppy. Now it has  moved one more step (beyond 'dots') and got a gray-screen with 'flat' written on mid-left of the screen. But it is stuck there. FDD light is always glowing! Looks like a bug.

Resolved!!!:
> I was using a Dell made USB keyboard. It was not handled by the PLOP. Changed the keyboard to my old PS2 one. All is well now. Now, I need to try te same for plpbt.img also. Will update after that.

> THis initial issue ( stuck at 'dots') were also due to the fact that USB device ( either Keyboard or Mass storage) plugged into the USB port. With an empty USB port , plop works fine.

  It may be a good idea to capture it in guidelines.
Pages: 1 2 3 [4] 5 6 ... 10